Het diploma KK1 hebben in de afgelopen jaren veel aan belangrijkheid gewonnen, want van fokkers van rashonden wordt tegenwoordig een zekere basiskennis gevraagd. Ook is het zo, dat de Raad van Beheer bij het verkrijgen van een kennelnaam tegenwoordig als dringende wens stelt dat men over een zekere basiskennis moet beschikken. En het diploma van de Cursus Kynologische Kennis voldoet aan deze wens. Daarom is deze cursus van belang voor toekomstige fokkers van rashonden, dus voor iedereen die van plan is om te gaan fokken. Daarnaast is het zo, dat van iedereen die nu al fokt, ook de basiskennis verlangd gaat worden voor het verkrijgen van de stambomen. Dus daarom is deze cursus ook van belang voor mensen die al fokken en al een kennelnaam hebben (waarbij voor deze mensen in bepaalde gevallen een uitzondering gemaakt kan worden voor de wens dat men het Diploma KK1 dient te hebben.)
De opleiding Kynologische Kennis deel 1 (KK1) biedt veel informatie voor iedereen, hondeneigenaar of niet, die zich in het leven van de hond wenst te verdiepen.
Als u (aspirant) bestuurder van een kynologische vereniging bent, dan is deze basiskennis eigenlijk onontbeerlijk. Net als voor (aspirant) fokkers. Al was het in het laatste geval alleen maar omdat de maatschappij steeds kritischer wordt en meer eisen aan een fokker gaat stellen.
De KK1 opleiding vormt eveneens een goede basis voor vele andere opleidingen binnen de kynologie. Denk daarbij niet alleen aan de opleiding tot exterieurkeurmeester maar ook aan andere disciplines binnen de kynologie zoals gedrag en gehoorzaamheid, jacht en andere vormen van hondensport.
Vakken
De vakken die in deze opleiding aan bod komen zijn de volgende: